Nieuws

29 aug

Publicatie rapport Receptinterventies Relevantiebepaling

Openbaar apothekers voeren jaarlijks 1,9 miljoen relevante receptwijzigingen uit. Dat blijkt uit onderzoek van SIR dat Ellen van Loon op 21 mei presenteerde tijdens het PRISMA-symposium. Lees hier het volledige rapport. 

12 aug

Apotheker Selcan Findik over het farmabuddy project

In de palliatieve en terminale fase gaan zorgvragen vaak ook over medicatie en hulpmiddelen. Sinds 2016 biedt een aantal apotheken het Farmabuddy-project aan. Hiermee krijgt de patiënt vaste contactpersonen in de apotheek. In Amsterdam werken inmiddels vier apotheken hiermee. Zo ook apotheek Medicijnman in deUtrechtsestraat. Selcan Findik, de beherend apotheker vertelt erover.

22 jul

Het Make-It Consortium start 1 juli 2019 en begeleidt proeftuinen ter bevordering van therapietrouw in de praktijk.

Veel patiënten slagen er nog niet hun medicatie optimaal te gebruiken. Ondanks het groeiende aantal interventies en innovaties om de therapietrouw te bevorderen, lukt het maar mondjesmaat om deze in de praktijk ook grootschalig toe te passen. Hoe kunnen we het geneesmiddelengebruik, de therapietrouw, in de praktijk verbeteren? Het Make-It Consortium, met experts uit verschillende zorgdisciplines, buigt zich vanaf 1 juli over deze vraag.

04 jul

Promotie Bram Mertens op 3 juli 2019

De bevindingen in dit proefschrift bevestigen de aanname, dat medicatie op rol vanuit verschillende perspectieven belicht, ondersteunend is in het medicatiebeheer en gebruik van de patiënt, met name voor patiënten met een ordeningsprobleem. 

26 jun

Vacature (openbaar) apotheker of (huis)arts 16-24 uur / week

Bekijk hier de vacature

14 jun

SIR gaat gebruik van opiaten onderzoeken

SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy is onderdeel van een nieuw consortium dat het gebruik van verslavende pijnstillers in Nederland gaat onderzoeken. Het consortium ontvangt voor dit onderzoek subsidie van wetenschapsfinancier NWO in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda. Onderzoeksleider Marcel Bouvy van de Universiteit Utrecht: “Het gebruik van opiaten is de afgelopen jaren uit de hand gelopen.” Lees verder: 

27 mei

Apothekers wijzigen jaarlijks 1,9 miljoen keer recepten

Openbaar apothekers voeren jaarlijks 1,9 miljoen relevante receptwijzigingen uit. Dat blijkt uit onderzoek van SIR dat Ellen van Loon op 21 mei presenteerde tijdens het PRISMA-symposium. De resultaten zijn ook gepubliceerd in het Pharmaceutisch Weekblad van 24 mei jl.

21 mei

Mette Heringa wint de Prisma Publicatieprijs 2018

De PRISMA-publicatieprijs (beste wetenschappelijke publicatie in 2018 op het gebied van farmaceutisch praktijkonderzoek) is vandaag uitgereikt aan onze collega Mette Heringa. Zij krijgt dit voor haar artikel “Preferences of Patients and Pharmacists with Regard to the Management of Drug-Drug Interactions: A Choice-Based Conjoint Analysis”. Van harte gefeliciteerd Mette........

14 Mar

Promotie Sanne Verdoorn op 13 maart jl.

Het effectief inzetten van een medicatie- beoordeling leidt tot minder klachten, minder pillen en een hogere kwaliteit van leven, en is naar alle waarschijnlijkheid kostenbesparend. Dat concludeert Dr. Sanne Verdoorn in haar proefschrift ‘Clinical medication review: one step beyond’

14 Mar

KNMP voorjaarscongres op dinsdag 12 maart

Dr. Caroline van de Steeg verzorgt een pitch over farmabuddy palliatieve en terminale zorg......

11 Mar

Bezoek Minister Bruins

Vandaag heeft Minister Bruins onze Academische apotheek en SIR bezocht.
In een vrij kort tijdsbestek heeft hij een rondleiding door de apotheek gedaan en vervolgens heeft een aantal medewerkers hem geïnformeerd over onze belangrijkste zorgprojecten.
Het was een leuk en constructief samenzijn.

14 feb

SIR Farmabuddy Parkinson cursus krijgt 1250ste SANA keurmerk

Afgelopen dinsdag werden we verrast door een bezoek van de Stichting Accreditatie Nascholing Apotheekmedewerkers (SANA). De accreditatie aanvraag voor de SIR Farmabuddy Parkinson cursus bleek de 1250e SANA toekenning te zijn. Onze collega Linda Mulder, tevens de moderator van deze cursus, mocht de prijs in ontvangst nemen. Aanmelden voor de nieuwe cursus (data: 3 juni, 2 september en 4 november 2019) in de regio Utrecht is reeds mogelijk.

08 jan

SIR ERA Cursus 2019-2020 – start in mei.

Op 8 mei van dit jaar starten we weer met een nieuwe serie modules van de ERA cursus 2019-2020. Inschrijving nu mogelijk. 

 

01 okt

Minister Bruins: apothekers mogen samenwerking meer opzoeken.

Als apothekers de samenwerking in de eerste lijn meer opzoeken, draagt dat bij aan goede kwaliteit van zorg. Dit zei minister Bruins van Medische Zorg en Sport tijdens de laatste StiPCO-dag op donderdag 27 september in Rotterdam. 

25 sep

Mooi voorbeeld van medicatiebeoordeling!

Artikel geschreven door Henk-Frans Kwint, Sanne Bakker-Verdoorn en Olga van Vemde.....

31 jul

Gebruik van oxycodon

Onze collega Marcel Bouvy, tevens hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg.....

19 jul

Nieuwe cursussen bij SIR na de zomer!

  • FRIS Consult-cursus Diabetes 2018-2019 start op 8 november 2018 in de regio Zwolle. Wilt u een teamtraining in consultvoering? 
  • Farmabuddy Parkinson scholing najaar 2018 start op 17 september 2018 in de regio Leiden. Naast onze cursus Farmabuddy voor palliatieve patiënten nu ook deze cursus voor de Parkinson-patiënt.  

28 jun

Voor scholing van farmabuddy's bent u bij SIR aan het goede adres!

Veel aandacht deze week voor de SIR Farmabuddy nascholingscursussen. 

18 jun

Opening academische apotheek Stevenshof 15 juni 2018

Lees verder

18 mei

Vacature Liaisonapotheker

Lees verdere informatie...

03 mei

Vervolgopleiding tot Openbaar Apotheker

Lees bijgevoegd artikel uit het Pharmaceutisch Weekblad. 

12 apr

FRIS Masterclass Diabetes

Lees het artikel op pagina 10-11 van het VJA magazine Stap voor stap op weg naar betere diabeteszorg......

11 apr

Minister Bruins erg tevreden over resultaten Farmabuddy

23 jan

Eéndaagse OpFRIS cursus Diabetes 29 mei 2018

14 dec

Eindrapport Farmabuddy project 2016-2017

Het eindrapport betreft de ervaringen van 16 apotheekteams met intensieve farmaceutische zorg aan palliatieve en terminale patiënten door apotheekbuddy’s. 

23 nov

Vervolg Farmabuddy nascholing - Intensieve farmaceutische zorg aan palliatieve en terminale patienten

Apotheekteams kunnen zich bij mevrouw Amini (s.amini@sirstevenshof.nl) aanmelden voor een nieuwe driedaagse nascholing in januari 2018.

Over SIR

SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy is een expertisecentrum voor de farmaceutische zorgpraktijk en beleid met toegewijde professionals die zich inzetten om veilig en effectief gebruik van geneesmiddelen te bevorderen.

 

Privacyverklaring - Disclaimer

Contact

SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy
Theda Mansholtstraat 5B
2331 JE Leiden
Nederland

+31 71 5766157

secretariaat@sirstevenshof.nl