Innovatief, deskundig en betrokken

Opleiden van studenten bij SIR Groep – 2024

Opleiden van studenten bij SIR Groep – 2024

Dit keer zijn de schijnwerpers geheel gericht op de stagiairs die de SIR Groep heeft opgeleid in 2024. 
Naast het ontwikkelen, onderzoeken en onderwijs geven op het gebied van farmaceutische patiëntenzorg, speelt het opleiden van toekomstige professionals een centrale rol bij de SIR Groep (i.e. zowel bij het SIR Instituut als in onze twee Academische Apotheken Stevenshof en Vleuten). Daarom verwelkomen wij regelmatig stagiairs uit diverse opleidingen om bij ons waardevolle praktijkervaring op te doen.

In de eerste helft van 2024 mochten we opnieuw een groep gemotiveerde studenten begeleiden. Zij hebben inmiddels hun stages succesvol afgerond.

Ontmoet onze student-stagiairs!

Deze stages bieden niet alleen een unieke kans voor studenten om hun kennis in de praktijk te brengen, maar ook voor ons als organisatie om te leren van hun frisse inzichten en perspectieven. In deze nieuwsbrief delen de studenten hun ervaringen en wat zij hebben geleerd tijdens hun tijd bij de SIR Groep. 


Shanika Jagesar | Master Farmacie UUtrecht | Coschap bij Academische Apotheek Vleuten

Tijdens mijn coschap bij Academische Apotheek Vleuten heb ik veel waardevolle ervaringen opgedaan. Ik heb inzichten gekregen in het belang van precisie en nauwkeurigheid vanaf het aanschrijven tot aan het afleveren van een verwerkt recept. Wat mij is opgevallen aan de organisatie, is de efficiënte samenwerking tussen zowel de apothekers onderling als het ondersteunend personeel. De apothekers worden goed ondersteund vanuit SIR bij het in deeltijd uitvoeren van onderzoek. Mooi om te zien dat er veel mogelijkheden zijn ter verbreding en verdieping van kennis aan de hand van onderzoek.

Er heerst een open communicatiecultuur, wat bijdraagt aan een prettige werksfeer. Daarnaast wordt er, met name de coschapbegeleider, veel aandacht besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van de coassistent. Dit heb ik als leerzaam en motiverend ervaren. Het was ook erg leuk te horen van medestudenten hoe zij onder de indruk waren van apotheek Vleuten na de real-life onderwijs dagen.


Lotte Wolfs | Master Farmacie ULeiden | Coschap bij Academische Apotheek Stevenshof

Tijdens mijn eindcoschap bij Academische Apotheek Stevenshof heb ik een unieke leeromgeving ervaren, gekenmerkt door een dynamisch team van roulerende apothekers. Wat mij vooral opviel, was het vertrouwen dat ik kreeg vanuit het team. Hierdoor had ik het gevoel dat ik veel mocht bijdragen, wat mijn ontwikkeling enorm heeft gestimuleerd.

Verder vond ik de nauwe samenwerking met huisartsen erg bijzonder en waardevol. Deze samenwerking maakte het mogelijk om op een laagdrempelige en efficiënte manier te overleggen. Tot slot vond ik de hartelijkheid en de kundigheid van de apothekersassistenten erg speciaal. Ik heb bij Apotheek Stevenshof een geweldige tijd gehad waarin ik veel heb mogen leren en mezelf verder heb kunnen ontwikkelen in het vak!


Martha Wouda | Master Farmacie UUtrecht | Onderzoeksstage SIR | Deprescribing

Ik hield mij tijdens mijn onderzoeksstage bezig met de uitkomsten van een medicatiebeoordeling. Deze medicatiebeoordelingen werden uitgevoerd bij patiënten die 10 of meer geneesmiddelen gebruiken en een medicijnrol in gebruik hadden. Het voornaamste doel was om medicatie te minderen of te stoppen. Ik heb hierbij onderzocht of bepaalde patiëntkarakteristieken geassocieerd zijn met de uitkomsten van zulke medicatiebeoordelingen.

Tijdens de stage heb ik meer inzicht gekregen in de combinatie van zowel het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek als het werken als apotheker. Bovendien heb ik meer het besef gekregen hoe waardevol praktijkonderzoek is, aangezien het meestal de eerste stap is om uiteindelijk betere patiëntgerichte zorg te bewerkstelligen. En ik heb tijdens mijn stage meer te horen gekregen over dingen waar apothekers tegen aan kunnen lopen, waaronder in grote mate de geneesmiddeltekorten.

Gert Baas en Mette Heringa hebben mij begeleid. Ik heb deze begeleiding als ontzettend fijn ervaren. Ik zou SIR zeker aanbevelen aan anderen, omdat je de vrijheid krijgt initiatief te tonen en je eigen ideeën toe te passen, de begeleiding heel fijn is en er een prettige omgang is binnen het team.

In de toekomst hoop ik binnen de farmacie uiteindelijk iets te mogen betekenen op het gebied van onderwijs. Ik vind het namelijk erg leuk en waardevol om kennis over te dragen. Daarnaast zou ik graag als openbaar apotheker aan de slag gaan.


Beau Meijerink | Master Farmacie UUtrecht | Onderzoeksstage SIR | Huisbezoek na ontslag uit het ziekenhuis

Tijdens mijn onderzoeksstage bij het SIR Instituut mocht ik meewerken aan een lopend onderzoek over het effect van huisbezoeken na ontslag uit het ziekenhuis door openbaar apothekers. Het onderzoek loopt nog, maar de resultaten tot nu toe laten zien dat er tijdens een huisbezoek meer geneesmiddel-gerelateerde problemen worden gevonden in vergelijking tot een telefonisch consult. Er wordt nog onderzocht welke andere factoren kunnen voorspellen wanneer problemen vaker voorkomen. 

Ik heb tijdens de stage mogen meekijken bij één van de apothekers die meewerkte aan het onderzoek. Hierdoor heb ik niet alleen ervaring opgedaan over de organisatie van een onderzoek en de verwerking van alle data, maar ook hoe een onderzoek wordt uitgevoerd in de praktijk. Ik zou het SIR aanbevelen omdat alle mensen die ik heb ontmoet binnen het SIR enorm vriendelijk en behulpzaam waren. Ook de mogelijkheid om zowel in Leiden als vanuit huis te werken was enorm fijn. 

Ondanks de fijne ervaring bij het SIR, ligt mijn interesse niet binnen het onderzoek. Na mijn studie wil ik graag werken als openbaar apotheker. Vanaf die plek zal ik, in de toekomst, wellicht toch mijn bijdrage kunnen leveren aan praktijkgericht onderzoek. 


Khadija Bouazzata | Master Farmacie UUtrecht | Onderzoeksstage SIR | Medicatieveiligheid

Tijdens mijn onderzoeksstage bij het SIR Instituut heb ik me gericht op onderzoek naar medicatieveiligheid. Ik heb geleerd over de problemen die kunnen optreden tijdens het voorschrijven, overdragen, verstrekken en gebruiken van medicatie, mogelijk leidend tot vermijdbare ziekenhuisopnames. 

De organisatie heb ik als zeer positief ervaren; de sfeer bij SIR was erg vriendelijk en open, en collega’s waren altijd bereid om mee te denken. De begeleiding door Mette Heringa was uitstekend: ze was zeer betrokken en stond altijd klaar om mij te helpen. Ik zou SIR zeker aanbevelen vanwege de professionele, maar tegelijkertijd fijne en ondersteunende werkomgeving.  

Wat mij opviel in het werkveld van apothekers, is de enorme verantwoordelijkheid die zij dragen voor het verbeteren van de patiëntenzorg en het belang van continue scholing en samenwerking binnen het vakgebied. In de toekomst wil ik mijn carrière binnen de farmacie voortzetten in een ziekenhuis, omdat de ziektebeelden daar complexer zijn. Dit biedt de mogelijkheid om nauw samen te werken met artsen en andere zorgverleners om behandelplannen op te stellen en medicatieprocessen te optimaliseren, en zo dus bij te dragen aan het verbeteren van patiëntenzorg. Ook heb ik geleerd dat een goede samenwerking binnen een groter onderzoeksteam cruciaal is, om regelmatige en effectieve werkoverleggen en brainstormsessies te hebben. Dit zorgt voor meer input en betere eindresultaten. 


Iris Dogterom | Master Management, Policy Analysis and Entrepreneurship in Health & Life Sciences VUAmsterdam | Onderzoeksstage SIR | Implementatie van medicatieconsulten

Ik heb voor mijn onderzoekstage 20 weken stagegelopen bij het SIR Instituut. Ik heb onderzoek gedaan naar de implementatie van medicatieconsulten, waarbij ik 12 interviews heb gehouden met openbaar apothekers. Tijdens mijn stage ben ik begeleid door Mette Heringa en Valérie Meijvis. Ondanks dat ik geen farmacie-achtergrond heb, hebben zij mij erg goed begeleid en voelde ik me erg thuis bij SIR!

Iris heeft tijdens haar stage onderzocht welk type consulten apothekers allemaal voeren. Hierbij lag de focus op korte consulten die niet gekoppeld zijn aan een medicijnverstrekking. Uit de interviews met de 12 openbaar apothekers bleek dat er momenteel heel verschillend wordt omgegaan met de uitvoering en declaratie van deze consulten. Om hier meer eenduidigheid in te krijgen is met verschillende stakeholders een werkconferentie georganiseerd. Iris heeft meegeholpen met het opzetten van deze werkconferentie.