Negatief nieuws brengen. Communicatiestrategieën rondom het wisselen van medicatie passend bij patiënt en apotheekteamlid.

Wisselingen in medicatie door preferentiebeleid en leveringsproblemen komen veel voor. Dit leidt regelmatig tot lastige situaties en soms tot agressie aan de balie. Door de communicatie in dit soort gevallen beter aan te laten sluiten bij de patiënt, kan de tevredenheid van de patiënt toenemen en zodoende het werkplezier van apothekers als assistenten.

Doel: 

In dit project beogen we apothekers en assistenten handvatten te geven om op een goede wijze te communiceren, juist ook in lastige situaties. Hiertoe passen we twee communicatiestrategieën ('slecht nieuws gespreksmodel' en 'positive message framing’) aan voor gesprekken over medicatiewisselingen op basis van input uit apotheekteams. We trainen apotheekteams in het gebruik van de strategieën en onderzoeken de uitwerking ervan in de dagelijkse praktijk.
Dit onderzoeksproject wordt uitgevoerd met subsidie van de KNMP.

Samenwerking: 

- Nivel
- UPPER (Universiteit Utrecht)

Looptijd: 

Looptijd: 2020-2022

Over SIR

SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy is een expertisecentrum voor de farmaceutische zorgpraktijk en beleid met toegewijde professionals die zich inzetten om veilig en effectief gebruik van geneesmiddelen te bevorderen.

 

Privacyverklaring - Disclaimer

Contact

SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy
Theda Mansholtstraat 5B
2331 JE Leiden
Nederland

+31 71 5766157

secretariaat@sirstevenshof.nl

Aanmelden SIR Nieuwsbrief