Bedenktijd bij de start van een nieuw geneesmiddel

Voor mensen die te horen krijgen dat ze een chronische aandoening hebben, is het idee om lang, vaak levenslang met deze aandoening te moeten leven ingrijpend. Vaak zal men ook geneesmiddelen moeten gaan gebruiken voor deze aandoening. De vraag is of patiënten daar altijd onmiddellijk aan toe zijn. En of zij op zo’n moment weloverwogen keuzes kunnen maken over hun behandeling.
In het project bedenktijd wordt onderzocht hoe patiënten die voor het eerst chronisch bedoelde medicatie voorgeschreven krijgen een goed geïnformeerde keuze kunnen maken. De informatie over de aandoening en de medicatie wordt gefaseerd te geven, waardoor patiënten de tijd krijgen na te denken over de beslissing om wel of niet met een geneesmiddel te starten. 

Hoofdvragen: 

Het testen van de haalbaarheid van ‘bedenktijd’ voorafgaande aan de start van een nieuw geneesmiddel. Hierbij wordt zowel gekeken naar de ervaringen van apothekers, huisartsen als patiënten.

Secundair wordt beperkt inzicht verkregen in de effecten van bedenktijd op verspilling en therapietrouw op de korte en middellange termijn. Deze bevindingen worden gebruikt voor de opzet van een groter vervolgproject.

Samenwerking: 
  • Apotheek Stevenshof in Leiden
  • Apotheek Koning in Amsterdam
Looptijd: 

Start februari/maart 2016. Looptijd tot 60 patiënten zijn geïncludeerd in het onderzoek.

Subsidieverstrekker: 

KNMP

Contact: 

V.A.M. Meijvis: V.meijvis@sirstevenshof.nl

Over SIR

SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy is een expertisecentrum voor de farmaceutische zorgpraktijk en beleid met toegewijde professionals die zich inzetten om veilig en effectief gebruik van geneesmiddelen te bevorderen.

 

Privacyverklaring - Disclaimer

Contact

SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy
Theda Mansholtstraat 5B
2331 JE Leiden
Nederland

+31 71 5766157

secretariaat@sirstevenshof.nl

Aanmelden SIR Nieuwsbrief